FODMAP - dieet (bij pds)

Het FODMAP(-arme ) dieet is op de Monash universiteit van Melbourne (Australië) door Peter Gibson en Susan Shepherd ontwikkeld. Het is een dieet dat wordt ingezet bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS), indien de reguliere dieet- en leefstijladviezen niet of onvoldoende werken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bij maar liefst 75% van alle deelnemers aan het FODMAP-arme dieet, de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

FODMAP is een afkorting en staat voor: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen. Kortgezegd komt het er op neer dat bepaalde koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS. Hierdoor kunnen zij in de darm voor problemen zorgen, zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree etc.

Door een paar weken streng het FODMAP-arme dieet te volgen en daarna één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toe te voegen kun je er achter komen welke voedingsmiddelen je klachten erger maken.

Heb jij last van PDS en heb jij al van alles geprobeerd, maar zonder resultaat? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om met het FODMAP-arme dieet aan de slag te gaan. Wij helpen je graag hierbij.

Voor meer informatie zie ook www.fodmapfoodies.nl.