Broodje falafel

Broodje falafel

Een (volkoren)broodje falafel is één van mijn favorieten. Ik haalde dit voorheen nog wel eens bij de Maoz (in Leiden), maar helaas is deze weg. Dus er zat niets anders op dan er zelf mee aan de slag te gaan. Bij deze falafelballetjes heb ik in het recept nog wat extra groentes gedaan, zodat het nog voedzamer is. Gelukkig kun je tegenwoordig volkoren pitabroodjes in de supermarkt kopen, helemaal top!, dus die heb ik hiervoor ook gebruikt.

 

Nodig voor ca. 36 falafelballetjes= 6 porties (een portie is ongeveer 6 balletjes per persoon. Wat je overhoudt kun je de volgende dag bijv. in salade verwerken als lunch of gewoon als beleg op je brood, wrap of cracker;)

– 100 g courgette, in grove stukken
– 1 rode paprika, in grove stukken
– 6 champignons, in plakjes
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, uitgeperst
– 1 blik kikkererwten, omgespoeld en uitgelekt
– 2 eieren
– 2-3 el falafelkruiden zonder zout (koop ik zelf bij Turkse winkels, zoals Albo in Leiden)
– 40 g Teff
– 6 el (koolzaad) olie
– grote volkoren pitabroodjes, 1 per persoon
– cutter/ keukenmachine
– koekenpan
– oven, voorverwarmd op 180 graden

Extra als vulling:
– diverse groentes, zoals gesneden paprika, komkommer, tomaatjes en (ijsberg)sla

Lekker als topping:
– Zelfgemaakte dip van Griekse yoghurt, knoflook, koriander, citroen

Bereiding:
– Doe de groentes, kikkererwten en knoflook in de cutter en maal (pulseer) het tot een grove massa.
– Voeg daarna eieren, falafelkruiden en teff  toe en mix alles nogmaals goed door, zo krijg je een wat nattere massa. Het mag nog best een beetje grof zijn.
– Verhit 2 el olie in de koekenpan, maak ondertussen 36 kleine balletjes en bak deze in de pan mooi bruin. Vergeet niet om ze regelmatig om te draaien. Bak in totaal ca. 10-15 minuten.
– Past het niet allemaal in één pan? Bak dan in 2-3 keer of gebruik een extra koekenpan.
– Bak ondertussen de pita broodjes in de oven of m.b.v. de broodrooster.
– Serveer de falafelballetjes (6 per persoon) samen met groente, sla en de zelfgemaakte topping in de volkoren pita.

Eet smakelijk!

print