Healthy quiche met zalm

Healthy volkoren quiche met zalm

Healthy volkoren quiche met zalm 

Geïnspireerd door een recept van Chickslovefood.com heb ik deze healthy variant van de quiche gemaakt. De bodem is gemaakt van haver en volkoren speltmeel.
Normale volkorentarwemeel kan uiteraard ook (en is ook wat goedkoper ;)). Qua vulling heb ik gekozen voor gerookte zalm met o.a. rode biet, ei, hüttenkäse en feta.
Ik vond het voor herhaling vatbaar, dus vandaar dat ik deze graag deel met jullie.

Nodig voor 1 quiche/hartige taart: (voor ca. 4 personen)

Voor de bodem:
– 150 g havermout
– 150 g  volkoren (spelt)meel
– 1 ei
– 3 el olie, bijv. olijf- of koolzaadolie
– 100 ml water
– snufje zout

Voor de vulling:
– 2 el olie
– 1 rode ui, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook , geperst of geraspt
– 1 puntpaprika, in blokjes
– 1 bosui, in ringetjes
– bakje champignons, in plakjes
– 2 gekookte rode bieten, in blokjes
– 5 eieren
– 1  bakje á 200 g hüttenkäse/cottage cheese
– 50 g feta, verkruimeld
– Mediterraanse kruiden, bijv. die van Euroma (zonder zout), ik gebruikte zelf 2 el in totaal (maar dit kun je naar eigen smaak aanpassen)
– snufje peper
– 2 stukken warmgerookte zalm á 125 g per stuk (tip: die van de Lidl)

Bereiding:

Voor de bodem:
– Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
– Doe 100 g van de havermout in een keukenmachine en maal dit fijn, tot havermeel. (heb je toevallig havermeel in je kast, dan kun je dat ook nemen)
– Meng in een kom de fijngemalen havermout, speltmeel, resterende havermout met ei, 3 eetlepels olie, 100 ml water en het zout.  Kneed het goed door totdat je een samenhangend deeg krijgt.
– Rol het deeg uit (is het te plakkerig, bestuif dan met wat meel) en verdeel dit over een ronde bakvorm. Zorg  dat je randen hoog genoeg zijn, zodat het mengsel er niet overheen loopt
tijdens het bakken.
– Bak de bodem eerst ca. 12 minuten af in de oven op 180 graden Celcius. En ga in de tussentijd verder met de vulling.

Voor de vulling:
– Fruit de ui en knoflook met de olie in een koekenpan.
– Voeg vervolgens de groentes toe en bak het beetgaar.
– Maak in een andere kom het ei-mengsel.  Meng hiervoor de eieren met de hüttenkäse en feta.
– Pluk de gerookte zalm en voeg dit samen de Mediterraanse kruiden en peper ook aan het ei-mengsel toe en schep alles goed door.
– Voeg het groentemengsel aan het ei-mengsel toe, schep goed door en schenk het over de voorgebakken quiche bodem.
– Bak de quiche gedurende 25-30 minuten goudbruin op 180 graden Celcius.

Wil je zeker weten dat de quiche gaar is, prik dan een satéprikker in het midden. Komt deze er droog weer uit, dan is de quiche gaar!

Enjoy!!

Tip: lekker met een zelfgemaakte groene salade van bijv. venkel, rucola, tomaatjes, paprika en pijnboompitjes.

Liefs, Steffanie

print